torsdag 4 oktober 2012

I betraktarens öga...vad händer nu...

Ateljé Living room/
MilkRiverUniversity.se

www.akterKastellet.jerrylinder.se
Moffas@Spray.se
 


I Feminismens kölvatten...

Tekniken utvecklas kontinuerligt, men människorna släpper inte taget om det gamla.

Ok, krigen har skapat språng i utvecklingen, människorna har varit tvungna att vara kreativa, men däremellan vill hon ta det lugnt, de gamla alltså; ungdomen är som den är, den vill ha aktion, men vanligtvis på ett grunt plan, man går ogärna på djupet, och det leder till problem i framtiden.

Jag cyklade en dag förbi Vällinge utanför Södertälje där hemvärnets stridsskola ligger. Har vi något hemvärn i Vårdinge tänkte jag, kanske man skulle ringa på den stora porten och ställa frågan.
Sagt och gjort.

Nu var det så att jag fått reda på att det fanns en kvinna som spökade i det stora huset där expeditionen finns, och därför valde jag att ta mig in den vägen; därför frågade jag:

- Finns det någon i huset som känner till skrönan om kvinnan som går igen.

- Kom in, kom in, sa den unga damen som kom och öppnade, vi har chefen på högsta våningen, han kan säkert ge dig besked, men visst är det så.

Så gick vi upp på tredje våningen och där satt bossen för hela verksamheten. Det kändes lite barnsligt att komma så där, men jag blev tagen helt på allvar. Tydligen var det något reellt med denna mystiska
kvinna som tydligen dyker upp då och då.

- Så det är sant alltså att hon finns här, sa jag, hur yttrar sig det.

- En av våra anställda officerare har fått lov att sluta här på grund av de här spökerierna, sa chefen,
 men det är mycket mer...

- Det var intressant sa jag; men eftersom spökerierna inte var det verkliga skälet som jag knackade på så gick jag över till försvarsfrågan. - Kan ni verkligen försvara TV-tornet i Vårdinge om det skulle uppstå något trubbel.

- Absolut, sa han, vi har resurser att försvara objekt som är viktiga för kommunikationerna mellan avlägsna orter.

Tornet i vårdingen har mottagare och sändare som skickar signaler till Kaknästornet. Förr fanns hembygdsmän i varje liten håla, var finns de nu, tänkte jag och tog farväl och tackade för positivt bemötande.

När jag sedan kom ut ur byggnaden hade jag en massa text att läsa om hur Stridsskolan bildats, och jag har läst alltsammans.


Denna historia vittnar om att vi lever i en tid då man är fri att fantisera om det som kanske inte existerar, men samtidigt är organsierade om någon fara skulle uppstå. Men frågan är vilket hot är störst för vår säkerhet just nu; viktig fråga som vi inte skall släppa.

Den ekonomiska sitution som råder ute i världen påverkar naturligtvis även Sverige, och vem vågar lita på Anders Borg och Reinfeldt när vi varje dag ser på TV hur människor som av någon anledning
halkar ur systemet inte får hjälp förrän de är totalt utblottade (socialbidrag).

På olika håll i världen åstadkommer dessa pressade förhållanden ren och klar rasism, och på så sätt åstadkoms en splittring både mellan länder och inom dessa. Efter andra världskriget lyckades Hitler sprida osunda tankar gentemot judarna, och eftersom dessa i alla tider lyckats med att bygga upp materiella världen, kunde man konfiskera dem och använda för att bygga upp sin krigsindustri.

Arabernas frigörelse från diktatorer som väst understött är ett osäkert kort, och Kinas satsningar i Afrika och deras industriuppbyggnad skapar nya marknader som USA inte har en chans att kontrollera. Irans satsning på kärnkraft är oroande och Pakistan och Nordkorea har kommit långt med kärnvapen.

Naturen klarar inte längre att balansera de enorma krafter som vi människor spär på, och havsytan höjs så att låglänta platser som Bangla Desch snart kommer att ligga under vatten, liksom alla kustnära städer. På vissa platser på jordklotet är ultraviolett strålar så starka genom att det saknas ozoonskikt i atmosfären. Inte underligt att människorna börjar ana livets undergång.

När det nu är så att vi vet att det är viktigt att bibehålla balans, varför strävar vi inte åt det hållet, vi som är välutbildade och intelligenta nog att skapa stort överskott på bankkontot.

Varför letar man med ljus och lyckta efter något universalmedel att få budgeten i balans när man egentligen vet alltsedan Keynes tid att det går att få igång ekonomin genom att låta staten investera i sådant som människorna behöver.

Den tyskfödde Meindner, vars förslag om fonder som skulle ge fackföreningarna större insyn och makt, hade efter många år inom svensk fackförening kommit fram till att Staten, Facket och Industrin, måste samverka för att ekonomin skall utvecklas sunt så att alla som är friska får arbete och studier så de kan bidraga till vårt gemensamma välstånd.

Är det så att moralen är en faktor som bestämmer hur väl detta spel skall ge ett positivt utfall.

Kan det vara så att social demokrati på sätt och vis är att ses som andlig rörelse.

Den historielektion som Marx levererde i ekonomi skapades från grunden, och där fanns ett uttryck som vi idag förstår bättre än man gjorde på hans tid. I alla fall tog han god tid på sig att förklara vad mervärde är för något. Arbetaren skall ha ut det värde som ett stycke materia ökar av hans arbete.

En sjuksyster, en lärare, eller någon annan som har ett sådant arbete att summan av deras gemensamma löner blir mycket stor, måste ändå få ut sin del av det slutgiltiga värdet; men vad är det värdet? Således måste vi kunna värdera arbeten som inte går att mäta i pengar; och då närmar vi oss feminismen.

Det träbeläte som hänger i våra kyrkor (Kristus) har ingen förmåga att mjuka upp den stelbenta lag
man dömer efter idag. Lagen har sin anda och sin bokstav. När man dömer efter bokstaven tar man inte hänsyn till allt, och därför måste vi lära oss vad som verkar på oss och våra samhällen av allt som finns i den torala situationen.

Från andra människor kommer krafter som inte syns, och från naturen likaså. På samma sätt kommer impulser utifrån himlakropparna, och mest från vår egen sol. Många känner av krafter som kommer från månen. Här i Stockholms län lyftes jordskorpan 25 cm när månen står som närmast; om det är månen som lyfter vattnet, eller om det är det inre av jorden som gör det när månen skuggar krafter från kosmos, kan jag inte säga. I betraktarens öga påverkas jorden av alla himlakroppar och solen mest. Solen trycker ut jorden mot den yttre rymden medan alla andra solar trycker tillbaka. Verkan blir densamma som när solen drar oss till sig och centrifugalkrafter tvingar jorden utåt.

Alla matematiska formler blir desamma, men den känslomässiga verkan på vår syn på alltet blir en annan. Vi får en vidare syn på vår världsbild.

På samma sätt blir vår syn på vår vardag större om vi låter kvinnorna vara med och bestämma; eftersom männen av naturliga själ är en dominerande hanne, en diktator som inte tål intrång från andra stammar, andra länder och andra delar av jordklotet.

På 1600-talet brände man häxor i vissa landskap, samtidigt som generaler och amiraler drog med sig männen ut på Östersjön och ut i Europa, varför? Varför samarbetade man inte hellre och bytte varor på marknaden? Man kan säga att det ligger i generna, men man kan också tro att om kvinnor, som har ett vårdande sinnelag, kommer in i våra församlingar och styrelser och mjukar upp tolkningen av lagen och söker djupare för att finna andan.

I närheten av Stridsskolan finns en sjö som heter Bornsjön. Från vägen går en stig ner till stranden, och där finns en sten man rest, och på den stenen finns en text som berättar att en kvinna förlorade sitt barn på den herrgård där Hemvärnets Stridsskola ligger idag... är det hon som går igen...

Att ett litet barn kan vara så älskad att han får en sådan sten tyder på att vi inte är barbarer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar