onsdag 3 oktober 2012

I betraktarens öga...Fickteatern mäktigare än ABC80

Ateljé Living Room/
MilkRiverUniversity.se

www.AkterKastellet.jerrylinder.se
Moffas@spray.se
+46 0707534539

Invecklat...utvecklat.


MoffasMultiMediaSmedja...

Moffa och hans rumpnissar (barnbarn) skulle fara till Söderhavet och rädda Pippis pappa, Efraim Långstrump som råkat i trubbel. Men FiaKanKälv navigerade fel och optimistbåten drogs uppströms och hamnade så småningom vid Nådhammar innan Moffa vaknade. Han låg nämligen på durken och sov ett tag, och det var då fadäsen inträffade. - Bara att vända, sa han.

Eftersom man seglat bidevind (kryssat) mot Nådhammar fick man läns på tillbakavägen. Ibland har man storseglet åt babord och ibland åt styrbord, och så for bommen med seglet med en väldig kraft över åt andra hållet innan någon hann reagera, det kallas bomgipp.

Moffa fick bommen i skallen och tuppade av, och KaptenPersson och FiaKanKälv ramlade över bord, medan FrökenPinYin tappade skotsnöret och MaskisenDartanYang roderpinnen; MesiasMedMissilen låg tryggt under aktertoften och sov. Båten for med en sagolik hastighet rakt in i Korpberget, och bara AkterKastellet sticker fram.

Det var då de bildade ett förbund som man kallar Moffa&Co, ett företag som skall rota i bygdens historia. Till sin hjälp har man ett kontor som man kallar MoffasMultiMediaSmedia; det är däriftån alla texter väller fram i form av av 1:or och 0:or i en jämn ström.

Den första maskinen var en svensktillverkad dator från Motala. Den kom ut 1980 och det är därför den heter som den heter. Sedan dess har företaget haft några olika varianter, varav Atari är en.

Allt som Moffa har pluggat multimedia i sin grotta har tekniken blivit mer och mer sofistikerad. Nu har vi skickat upp konstgjorda himlakroppar som tar emot och sänder ut signaler som vi kallar elektromagnetiska. Vi tror oss förstå vad det är, men ingen har ännu kunnat förklara hur de ser ut.

En gång när Moffa var ute och motionerade rann endorfinerna till och han såg syner han aldrig sett förut. Han kunde se hur de elektromagnetiska impulserna tog sig fram i en ledare (kabel), från ett kraftverk till en borrmaskin. Han visste att det grävs ner stora kopparplåtar vid en transformator som skall betjäna ett villaområde. Alltså hade han i skallen (hjärnan) en bild som täckte hela vägen från vattenmolekyler uppströms vattenkraftverket och han såg dessa molekyler dansa ner mot rotorn på generatorn. Där genereras strömmen, dvs. impulser som rubbar elektronerna i de ledare som leder till transformatorn och dess kopparplatta som står i förbindelse med jorden. Man säger att systemet är jordat.

De impulser som stöter på kopparatomerna får svårt att förflytta sig rakt fram, det är som inom byråkratin, lättare att sparka någon snett uppåt, därav sker en vridning, jag ser den som Lilla i i matematiken. i är en förenkling av roten ur - 1, vilket är en omöjlighet i det matematiska system vi får lära oss i grundskolan. 1 * 1 = 1 och - 1 * -1 = 1; alltså minus gånger minus blir pluss. Att dra kvadratroten ur ett tal betyder att man söker ett tal som gånger sig självt blir talet (krångligt).
Toten ur 1 blir 1, därför att ett gånger sig självt blir 1. Men roten ur - 1 har ingen lösning för att -1 gånger -1 inte blir talet, det blir + 1, inte -1. Därföt kallar man roten ur - 1 för den lilla bokstaven i, och räknar vidare med i som om ingenting hänt; i * i = 1, så är det; det tillhör den högre matematiken.

I havet går vågor som roterar; men man ser det inte så. Man ser vågtoppar som rör sig dit vinden för dem. Egentligen är det kraftimpulser som rör sig framåt, inte massa. Impulserna rör sig snett framåt ty det är lättast att ta sig fram med en vridning. Märk själv hur det är när du har bråttom att komma fram på en liviligt trafikerad trottoar. Alltid går det någon i vägen och då måste du antingen anpassa dig till den personen, eller gå åt sidan och avancera. Se på en gammal gran eller tall som tappat barken; säkert blir du förvånad, veden är full av sprickor som går runt stammen.

Det är så man kan se på elektriciteten; men magnetismen då? Man talar ju om elektromagnetism. När Moffa åkte i spåret, han var ute och åkte skidor, såg han att impulserna som drog fram från den ena atomen till den andra var sammansatta av en grövre och en tunnare del, och att den tunnare delen kretsade runt ledaren, medan den grövre delen fanns inne i ledaren. När han kom hem igen insåg han att det var sannt det han läst att vi människor har elektromagnetiska kretsar inne i oss, och att det är som en aura runt omkring oss som kan vara mer eller mindre stark.

Jag kommer just in efter att ha granskat en sälg som skall tas ner. På granntomten står en buske som tydligt visar att sälgen gör intrång på dess fason. Busken sträcker sina grenar bort från sälgen; och nog har vi alla kännt att somliga människor har en stark utstrålning, ibland så stark att man drar sig för att ha kontakt.

Min första dator, ABC80, var så primitiv att jag faktiskt började programera den; bara mycket enkla program, men ändå! Jag såg att man valde väg hela tiden. Det var som en mänsklig själ; eller som ett vägskäl. Ska jag ta åt vänster eller höger, jag tror jag tar åt vänster. Det är impulser i hjärnan som kontaktar minnet och frågar huruvida det finns något från förr som talar för höger eller vänster och så kommer ofta ett difust svar: - ta till vänster och sedan till höger osv.; handlingen följer därefter.

Människohjärnan är i stånd att ställa denna fråga, men den funktionen hade inte min ABC80, den måste programeraren bistå med. Idag har man kommit längre; fortfarande är det skit in och skit ut.

Nu har utvecklingen under 30 år gått så långt att man kan kommunicera med varandra via sateliter, och det medium vi använder för att låta impulserna gå fram i är elektromagnetiska vågor. Min gamla G-3 mobiltelefon kan operera på nätet; www.AkterKastellet.jerrylinder.se är nu möjligt att nå med denna lilla modul som får rum i fickan. Teatern heter ÖkneboHäradsteater. Vi får ursäkta Moffa om han inte har alldeles rätt vad beträffar den elektromagnetiska strömmen, men det lär vara så att all energi som strömmar från himlakropparna in mot jorden är av den kalibern...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar