onsdag 3 oktober 2012

I betraktarens öga...vem är Gud

Ateljé Living Room/
MilkRiverUniversity.se

www.AkterKastellet.jerrylinder.se
Moffas@Spray.se
+46 0707 534 539
Vågor


Vem är Gud...

För det första: ordet gud ligger nära guld, som är gult.

Ett vetefält är gult när det är moget att skörda; vetekornen är gula. Gul är solen som värmer oss och som sänder elektromagnetiska vågor mot oss; både onda och goda, liksom Gud kan vara både ond och god.

Förr tillbad vi många gudar, vilket hinduerna gör allt fort. Kineserna däremot har system som inte har någon gud: de hyllar de tusen tingen eller söker himmelens vilja. Buddisterna har ingen gud, de dyrkar ett visst sätt att leva. Men vem är Gud och vad är vårt kollektiva medvetande för något?

Genom våra sinnen programeras hjärnan. Hjärnan har byggts upp efter en dubbelspiral som följer den ena människan efter den andra, om det inte sker en olycka, en plötslig genförändring. Men även en sådan kan öka livsmöjligheterna i en viss miljö, och på det viset sker en uppgradering av individen och släktet som följer efter honom. Hur vi än försöker tänka fram den styrning som sker kontinuerligt kan vi inte få något grepp om hur det går till...man skulle kunna säga att en överordnad intelligens har satt allt igång och sedan lämnat allt åt sig självt.

Ja tror varken det ena eller det andra. Jag ser att det finns strålning från himlakroppar som påverkar allting. När man tillverkade den första atombomben gjorde man det efter atomfysikernas ritningar.
En av de vetenskapsmän som påverkade framgången var Albert Eintein, en tysk forskare som sedan emigrerade till USA och som snart insåg att atombomben skulle kunna sätta världen i brand.

På slutet av sitt liv försökte han sammanfatta alla vetenskaper till en enda teori, men han misslyckades. Många efter honom har försökt men de har inte heller lyckats något vidare. Nu är man inne på att allt är strängar och man tror sig veta hur de ser ut. En fysiker har funnit en formel i en gammal bok som matematikern Euler lämnat efter sig. Där ser strängen ut som en spiral som varierar från A till B. Faktiskt skulle man kunna se den som den logaritmiska spiralen som rör sig i en rymd, där den trycks ihop i ena halvan av en cirkel och försvinner in mot origo och kommer ut i den andra halvan, ungefär som på bilden jag gjort och står på översta hyllan; varför inte i ett klot.

Jesus 2.0 får symbolisera den Jesusfigur som står framför tavlan. Jesus skulle kunna vara en av alla dem som blivit medvetna mycket före sina samtidiga. Han är inte ensam; genom alla år som gått
sedan +-0, har det funnits människor som insett att girigheten kommer att förstöra allt som finns och är värt att bevara. Idag bryter bankväsendet ihop på grund av att vissa är starkare, smartare och okänsligare. Vad är det som styr det hela...

En finsk hjärnforskare, Matti Bergström har gett ut ett antal böcker med samma tema. Somliga har en väl utvecklad hjärnstam som förorsakar kaos, medan andra har utvecklat en smart hjärnbark som får system att stelna. Hjärnbarken styr mot ordning och reda, och genom en samverkan mellan båda karaktärerna blir människan harmonisk. Nu är det barkmänniskorna som har haft övertget en tid och det gäller att motpolen får verka fritt en tid; men allt styrs av energier utifrån universum. Allt är ett och allt upprepar sig, heter det i den kinesiska vishetsläran. Men nu är det så att kvinnornas hjärnor
oftast har en övervikt av det mjuka och kaotiska slaget, medn männens är hårdare, okänsligare, och det gör att den europeiska kulturen håller på att rasa. Vi har byggt ett materialistiskt samhälle där barnen får stå tillbaka för föräldrarns längtan efter stora ytor i kostbara hem, och allt kostar pengar.

Einsteins formel: E = massan * ljushastigheten i kvadrat betyder att all massa samtidigt är energi, och det fick vi bevis för när man sprängde första atombomben.

Min utställnings tre hyllor är fyllda av instrument vars uppgift är att skapa harmonier. Mellanhyllan innehåller en massa text som har till uppgift att skapa sensationer i betraktarens hjärna. Högst upp finns ljusinstrument, t.ex. min mammas lådkamera, som gett mig bilder från min barndom, vilka får mitt hjärta att banka. Här ser vi också en utveckling av tekniken; detsamma gäller på andra sidan där ljudapparater är uppradade. I mitten står Jesus, symbol för den kraft som skall lära oss att leva väl...

Djambétrumman som står i hörnan är tillverkad i Dahomey, eller som landet heter idag; Benin. Där användes trummorna för att telegrafera mellan byarna. Dahomey är också jazzens hemvisst, därifrån kom många negerslavar som hamnade på Haiti. En del av dessa kom till New Orleans där jazzen uppgraderades. Det som är särskilt med jazzen är att rytmen ökar några takter och sedan släpar efter, det är som om den helt skulle gå förlorad, men så kommer den igen. Det skapar spänning i musiken, så utveklas även människornas hjärnor, ett konstant förlopp är otänkbart... utvecklingen sker i språng.

Vi vandrar utefter den åtsnörda spiralen och når den punkt som vi inte kan se, alltså origo där de båda rörelserna är sammanfogade, samtidigt som många andra vandrar på en liknande väg i samma svär tills vi alla når den yttersta gränsen för vad vi tål; där sker en metamorfos och så skills vi alla var och en på samma gång utefter en spral som leder ut mot periferin. Denna fantasifulla bild finns där inne i Moffas hjärna, och har i sommar presenterats på Café Åsgatan 2 i Järna... en annan gång dyker vi upp på en annan plats i en annan tid...

Låt stå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar